Bijzonder Thuisafgehaald Nijmegen

Wanneer mensen zorg of ondersteuning nodig hebben, wordt dit steeds vaker verleend door een familielid, vrijwilliger of buurtgenoot. Die buurtgenoten in Nijmegen spelen een belangrijke rol in ‘Bijzonder Thuisafgehaald’. In dit project koken buren namelijk voor mensen met een bijzondere behoefte rond de avondmaaltijd. Denk aan ouderen, mensen die kampen met een tijdelijke of chronische ziekte of mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Aan mensen met een bijzondere behoefte koppelen wij thuiskoks die een stapje extra willen zetten voor hun buurtgenoten. Zoals bijvoorbeeld koken op een vaste dag, het doorbellen van het maaltijden aanbod of misschien het langsbrengen van een maaltijd.

Bijzonder Thuisafgehaald is verbonden aan Thuisafgehaald, een online platform waar buren koken voor buren. In Nijmegen Deelstad zijn al meer dan 156 thuiskoks actief en sinds de start in 2012 zijn er al 4047 maaltijden gedeeld. Op andere plaatsen zijn al heel veel mooie matches ontstaan tussen ouderen en koks in de buurt die graag voor hen willen koken. Ook in Nijmegen hebben wij een aantal mensen kunnen helpen aan een thuiskok die hen ondersteunt bij de avondmaaltijd. Tot medio 2016 gaan we aan de slag in Nijmegen om nog veel meer mensen in Nijmegen aan elkaar koppelen!

“Het is als een droom die uitkomt!”
Mevrouw Bos is 82 jaar en woont met haar man van 87 jaar. In de weekkrant las mevrouw Bos een stukje over Thuisafgehaald en ze nam contact op. Mevrouw Bos is de diepvriesmaaltijden zat: “Er zit maar één aardappel in. Ik wil zo graag een gezonde maaltijd eten maar ik heb zelf niet meer zoveel zin om te koken voor mijn man en mij. Onze zoon kookte als mantelzorger altijd voor ons, maar die is onlangs overleden. Zou u mij aan een thuiskok kunnen helpen?” Omdat meneer en mevrouw Bos geen computer hebben zijn wij op zoek gegaan naar een kok in de buurt die voor hen wil koken. Op loopafstand woont thuiskok Willem. Hij wil met heel veel plezier zijn maaltijden met hen delen. De kinderen van Willem gaan de maaltijden voortaan bij meneer en mevrouw Bos langsbrengen omdat het maar 1 minuut fietsen is. Mevrouw Bos is dolgelukkig met thuiskok Willem. Ze zegt: “Ik droomde al jaren dat buurtgenoten voor ons zouden koken, maar ik wist niet hoe dat te regelen. Dit is als een droom die uitkomt.”

Bijzondere events
Dat Bijzonder Thuisafgehaald van start is gegaan, betekent niet alleen dat we thuiskoks in contact brengen met bijzondere afhalers. Ook organiseren we samen met anderen activiteiten waarbij mensen samen kunnen koken en eten, ondersteunen we nieuwe Thuisafgehaald-punten in de stad, organiseren we kookworkshops voor mensen met een beperking of helpen we thuiskoks die heerlijk kunnen koken maar hulp nodig hebben bij hun digitale profiel. U kunt ook zelf een food event organiseren via de website www.thuisafgehaald.nl!

Oproep
We zijn op zoek naar mensen die graag willen deelnemen, maar die hierbij net wat extra ondersteuning nodig hebben. En Nijmeegse thuiskoks die net als Willem bereid zijn om op deze manier iemand uit de brand te helpen. Bel of mail voor meer info met Tamara: Tamara@thuisafgehaald.nl, 06-52484234 of Thomas: Thomas@thuisafgehaald.nl, 06-30192191 of kijk op www.bijzonderthuisafgehaald.nl!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *