Bouwen aan de grootste decentrale bibliotheek en boek community ter wereld: BKSY

In deze video ga ik in gesprek met Peter Knol, mede-oprichter van boeken deel app BKSY.

Met BKSY kun je de boeken die in jouw boekenkast staan delen met anderen. Dit kan zowel met iedereen als in besloten groepen. Zo kun je bijvoorbeeld een groep maken met jouw buurt, studiegenoten, kantoorgenoten, etc.

Interessant is de samenwerking met bibliotheken. In eerste instantie zou je denken dat bibliotheken deze app als een concurrent zouden zien, maar als je verder nadenkt dan vult de app een bibliotheek erg goed aan. Een bibliotheek kan haar collectie in de app opnemen, waardoor gebruikers van BKSY via deze weg ook bij de bibliotheek uit kunnen komen. Daarnaast kan de bieb natuurlijk ook goed als ontmoetingsplek fungeren waar boekenliefhebbers die hun boek uitlenen elkaar ontmoeten. Belangrijk hiervoor is om te beseffen dat een bibliotheek natuurlijk veel meer is dan alleen een plek om boeken te lenen (de transactie). Wanneer je zo kijkt dan zijn er genoeg interessante linkjes te maken met een app als BKSY, maar ook met initiatieven als makerspaces, spullenbibliotheken (zoals De Deelkelder of Peerby) of het Permanent Future Lab.

Het is mooi om te zien welke stappen BKSY op eigen kracht heeft gezet, hoe zij open staan om op eigen aannames terug te komen én hoe zij, ondanks het minder eenvoudig schaalbare model, toch zicht hebben op een duurzaam business model.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *