Minister Kamp wil AirDnD.nl de ruimte geven

Rotterdam, 21 december 2015

Minister Kamp wil AirDnD.nl de ruimte geven
Er is geen noodzaak om meer regelgeving te ontwikkelen voor huiskamerrestaurants

AirDnD.nl, het platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen en beoordelen, wordt door Koninklijke Horeaca Nederland gezien als een grote bedreiging voor de traditionele horeca. De brancheorganisatie vreest valse concurrentie en vindt dat dat hobbykoks aan dezelfde regels moeten voldoen op het gebied van belasting, hygiëne, brandveiligheid en aansprakelijkheid. De Europese horecaorganisatie Hotrec heeft de politiek daarom opgeroepen om aanvullende regelgeving te ontwikkelen voor deeleconomie-initiatieven. Naar aanleiding van deze oproep heeft Tweede Kamerlid Kees van der Hoeven (D66) kamervragen gesteld aan Henk Kamp, minister van Economische zaken.

Deeleconomie draagt bij aan innovatie en maatschappelijke dynamiek
Volgens minister Kamp kan AirDnD.nl de saamhorigheid in buurten versterken en ook eenzaamheid terugdringen. Bovendien leiden dit soort deeleconomie-initiatieven tot nieuwe verdienmodellen. “In algemene zin, en ook in het geval van AirDnD.nl, draagt de deeleconomie bij aan innovatie en economische en maatschappelijke dynamiek. Ik wil dit soort initiatieven dan ook zoveel mogelijk de ruimte geven.”

Geen aanvullende regelgeving nodig
De oproep van de Hotrec legt de minister naast zich neer. “Gezien de diversiteit aan deeleconomieinitiatieven vind ik het niet wenselijk om op voorhand te stellen dat er algemene regelgeving moet komen.” Ook stelt de minister dat “de overheid niet te snel in de reflex van aanvullende regelgeving moet schieten, maar eerst goed moeten kijken of het borgen van publieke belangen niet binnen bestaande kaders opgelost kan worden.”

De grens tussen hobbymatig en professioneel thuiskoken moet helder worden
De minister maakt onderscheid tussen een “kleinschalige, meer informele of besloten variant” van huiskamerrestaurants en “een meer professionele en publiek toegankelijke situatie, waarbij er frequenter en voor meer personen wordt gekookt”. In het laatste geval gaan “de publieke belangen als voedselveiligheid, brandveiligheid en mogelijke problemen als overlast in de buurt een grotere rol spelen”, aldus Kamp. Rob Lagendijk, CEO van AirDnD.nl, sluit zich hierbij aan. “Wij hebben AirDnD.nl opgericht om hobbychefs de mogelijkheid te bieden om op een laagdrempelige manier hun eigen huiskamerrestaurant te openen. Om een heldere grens tussen hobbymatig en professioneel thuiskoken te stellen, staan wij onze leden toe om maximaal een keer in de week gasten via AirDnD.nl te ontvangen. Professionele ondernemers worden bovendien niet toegelaten op het platform.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *