HeelNederlandDeelt lanceert de eerste, algemene deelwebsite van samenwerkende deelplatformen voor iedereen in Nederland.

HeelNederlandDeelt lanceert de eerste, algemene deelwebsite van samenwerkende deelplatformen voor iedereen in Nederland.

Nederlandse deelplatformen, waaronder Croqqer en FLOOW2, bundelen hun krachten en lanceren samen HeelNederlandDeelt.nl: de eerste ‘algemene deelwebsite’ voor iedereen in Nederland. Van burgers en bedrijven tot sportclubs en maatschappelijke initiatieven, iedereen kan vanaf vandaag op deze deelwebsite spullen, gereedschappen, kleding, klusjes, zorgtaken, kennis en nog veel meer tijdelijk van elkaar lenen of huren.

Lokaal delen
De initiatiefnemers achter Stichting HeelNederlandDeelt, een social enterprise, hebben zich tot doel gesteld om de deeleconomie in Nederland verder te bevorderen door deze voor iedereen en overal toegankelijk te maken. Laury Zwart van HeelNederlandDeelt: “We zien dat het onderling lenen, ruilen of huren met name op lokaal niveau plaatsvindt. Alle gebruikers krijgen daarom via een eigen gemeentelijk deelplatform toegang tot de deeleconomie: van Sneek-, Oisterwijk-, Zwolle-, Amsterdam-, Alkmaar, Middelburg- tot BurenDeelt.nl.” Community managers zullen worden ingezet om lokaal als een ‘spin in het web’ de deeleconomie te activeren.

Lokale verbinding en samenwerking
HeelNederlandDeelt verbindt inwoners, maatschappelijke initiatieven, (sport-) verenigingen, scholen en buurtinitiatieven in alle Nederlandse gemeentes. Carlien Roodink, voormalig gemeenteraadslid in Amsterdam en als bestuurslid betrokken bij het initiatief: “De stichting wil deze verbinding onder andere bereiken via zogenaamde lokale ‘deeldeals’ waarin burgers, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke initiatieven de intentie uitspreken actief met elkaar te gaan delen. Máár ook door deze partijen zichtbaar te maken in een online initiatievengids, waar in samenwerking met Kracht in NL de maatschappelijke waarde van deze initiatieven inzichtelijk wordt.”

Help elkaar, verdien of bespaar
Op HeelNederlandDeelt.nl kan iedereen een gratis account aanmaken en direct starten met het uitlenen, verhuren, ruilen of weggeven van bijvoorbeeld de ladder, de barbecue, een boot, een partytent, een aanhangwagen, fiets of auto die op dat moment stil staat. Zo kan men een zakcentje bijverdienen of juist geld besparen met spullen die anders niet gebruikt zouden worden. Daarnaast kunnen inwoners elkaar via de lokale deelwebsites beter leren kennen en helpen met een tuinklus, het doen van boodschappen, schilderwerk of andere klussen en zorgtaken. Het onderling delen van zaken versterkt zo de lokale economie, het bevordert duurzaamheid en het draagt bij aan de sociale cohesie in de buurt.

Stichting Garantiefonds Deeleconomie en Geschillencommissie
Om het delen ook veilig en vertrouwd te maken werkt HeelNederlandDeelt samen met Stichting Garantiefonds Deeleconomie. Rob van de Star, oprichter van klussite Croqqer: “Het Garantiefonds heeft als doel om de risico’s ten aanzien van deelname aan de deeleconomie zoveel als mogelijk te beperken.” Het Garantiefonds bereikt dit onder meer door het doen van uitkeringen voor schade die niet door contract of verzekering zijn gedekt en door het bemiddelen bij conflicten via een Geschillencommissie. “Gebruikers die aanspraak wensen te maken op de dekking vanuit dit waarborgfonds dienen per deeltransactie een klein bedrag aan het fonds af te dragen”, aldus Rob van de Star.

De deeleconomie wordt volwassen
Met HeelNederlandDeelt maakt de deeleconomie volgens Kim Tjoa van FLOOW2 een grote en belangrijke stap richting volwassenheid. “De bundeling van krachten van de betrokken deelplatformen is uniek in de wereld en dient tegelijkertijd als voorbeeld dat succesvol ondernemerschap in de nieuwe economie vraagt om de bereidheid samen te werken, te verbinden en te delen vanuit een gedeelde visie op maatschappelijk en verantwoord sociaal ondernemerschap”, aldus Kim Tjoa.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *