Buurauto levert derde elektrische deelauto in Amersfoort
In Amersfoort is het delen van een elektrische auto met de buren via Buurauto op gang gekomen. Samen met wethouder Jan Willem Stegeman namen gisteren de initiatiefnemers in het Soesterkwartier de derde deelauto in gebruik. Buurauto is autodelen waarbij particulieren in dezelfde straat of een wijk, een elektrisch aangedreven auto delen via een online community.
Wethouder Jan Willem Stegman hierover: “Buurauto is voor Amersfoort de boost voor het elektrisch rijden. Het is een lokaal initiatief dat er voor zorgt dat je op meer plekken in onze stad je auto kunt opladen. Amersfoort is hiermee een van de koplopers in duurzame mobiliteit.”
Subsidie maakt het mogelijk
Dankzij een subsidie uit het Toekomstfonds Duurzame Ontwikkeling van de gemeente Amersfoort worden op vijf plaatsen verspreid over de stad laadpalen geplaatst voor de Buurauto’s, waaronder de BMW i3 en de Nissan Leaf.
De elektrische auto wordt steeds populairder. Het aantal stekkerauto’s in Nederland is dit jaar met 27 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Aan het begin van 2017 waren er in Nederland 109 duizend plug-in hybrides (deels elektrische) en volledig elektrische auto’s. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Groei aantal steden met Buurauto
Het aantal consumenten dat een elektrische auto deelt is in Nederland nu nog gering maar ook dit aantal stijgt gestaag. Oprichters van Buurauto Johan Janse en Alex van der Woerd hebben gemerkt dat elektrisch autodelen nu pas echt op gang gaat komen. ‘’Wij verwachten eind 2017 zo’n tien elektrische deelauto’s in deze stad te hebben rondrijden.’’ Ook Rotterdam en Breda rijden auto’s van Buurauto. ‘’De vraag naar dit autotype beperkt zich niet alleen tot bedrijven dankzij alle fiscale voordelen”, steekt Van der Woerd van wal. ‘’Ook particulieren willen steeds vaker een auto met een stekker. Alleen denken ze vaak dat het nog niet mogelijk is. Drempels hierbij zijn: de hoge aanschafprijs, de lange oplaadtijd voor de accu en de laadpaal. Het ligt anders. Het delen van een elektrisch aangedreven auto is al gunstig bij een jaarlijkse kilometrage van 20.000 kilometers. Dat is het financieel omslagpunt.’’
Makkelijk delen met de app
Een app in de mobiele telefoon voorziet in een digitale autosleutel en het bijhouden van reiskilometers die maandelijks worden afgerekend. Een auto delen betekent dat je met drie of vier straatgenoten alles goed met elkaar moet afstemmen. Via een online community is direct te zien of de auto beschikbaar is of niet.
De elektrisch auto is het vervoer voor de toekomst. Veel gemeenten willen graag oplossingen voor het verduurzamen van hun stad. Elektrisch autodelen levert hier een belangrijke bijdrage aan. Amersfoort is het bewijs hiervoor.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!