Deeleconomie en de fiscus

Particulieren delen er lustig op los. Zij verhuren hun auto, huis en bakfiets via alle deeleconomieplatformen die Nederland rijk is. Een mooie en laagdrempelige manier om geld te verdienen, maar wat houdt je écht onder aan de streep over? Martijn Arets vroeg Bram Faber, fiscalist bij Schuiteman Accountants, naar de vijf meest prangende fiscale vraagstukken voor de Nederlandse deelnemers.

Ben ik als actief aanbieder in de deeleconomie eigenlijk verplicht mijn inkomsten op te geven aan de Belastingdienst?
Ja, dat is inderdaad vaak zo. Meestal zijn deze inkomsten bijverdiensten en vallen ze in de belastingcategorie ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Verdien je vaker bij via de deeleconomie en begin je dat ook meer professioneel op te pakken, dan kan de Belastingdienst je zien als ondernemer.
Als ondernemer heb je te maken met bepaalde verplichtingen. Zo moet je bijvoorbeeld een administratie bijhouden. Aan de andere kant kun je als ondernemer wel gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de startersaftrek. Zowel de inkomsten uit ondernemerschap als de inkomsten uit overige werk zijn belast in box 1, tegen een tarief van 36% tot 52%. Als je ondernemer bent, kun je de kosten ook weer aftrekken.

Voor het delen van de woning gelden weer andere regels.Verhuur je je huis (geheel of gedeeltelijk) via bijvoorbeeld AirBnb? Dan moet je 70% van de ontvangen kale huurprijs opgeven bij je inkomstenbelasting. Inkomsten uit hobby’s of inkomsten uit activiteiten in de familiesfeer zijn niet belast.

Ik ben actief in de deeleconomie en biedt mijn diensten aan bij Helpling, AirDnD of AirBnb. Ik heb spullen gekocht om aan de slag te kunnen gaan, bijvoorbeeld een grote pan om voor extra mensen te koken. Kan ik de btw op de bon aftrekken?
Je kunt btw aftrekken (maar moet ook btw in rekening brengen!) als je ondernemer bent voor de Belastingdienst. Er is sprake van ondernemerschap als je regelmatig werkzaamheden uitvoert en daar inkomsten mee behaald. Bijvoorbeeld wanneer je meer dan eens per jaar je woning tijdelijk verhuurt. De definitie van ondernemer in de omzetbelasting wijkt trouwens af van de definitie in de inkomstenbelasting. Wanneer je ondernemer bent voor de btw, ben je dus niet automatisch ook ondernemer in de inkomstenbelasting. Het kan zo zijn dat als ondernemer bent voor btw, je toch geen btw hoeft te betalen. Dit is geval als de te betalen omzetbelasting minder dan € 1.883 is. Je kunt dan in aanmerking komen voor een vrijstelling: de zogenaamde kleineondernemersregeling. Daarnaast kunnen er andere btw-vrijstellingen van toepassing zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij financiële dienstverlening of gezondheidszorg.

Ik ben als aanbieder actief in de deeleconomie, maar negeer de fiscus. Loop ik dan risico?
Ja. Het kan namelijk maar zo zijn dat je inkomsten verdient die belast zijn met inkomsten- of omzetbelasting. Wanneer je deze inkomsten niet opgeeft kan de belastingdienst deze naheffen of navorderen. Daarbij kan de belastingdienst ook boetes opleggen. Die boete kan gerust oplopen tot wel 50% van de verschuldigde belasting.

Weet de Belastingdienst wel raad met de deeleconomie?
In veel gevallen is er best een fiscale mouw aan de deeleconomie te passen. Makkelijk is dat echter niet. Het kan maar zo zijn dat een particulier toch ondernemer is voor de omzetbelasting. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een private persoon die zonnepanelen op het dak legt en opgewekte energie aan het net levert. In een dergelijke zaak heeft de rechter, beslist dat de particulier als ondernemer optrad en zijn btw op de aanschaf dus terug kon vragen. Wellicht dat deze lijn ook naar andere activiteiten van particulieren kan worden doorgetrokken.
Een ander punt is de controle. Een zonnepaneel is duidelijk zichtbaar, maar dat is lang niet bij alle vormen van delen zo. Denk aan een kamer die je een paar keer per jaar via AirBnB verhuurt, of als je een heel leuk zakcentje verdient met het verkopen van diners via AirDnD. Deze activiteiten zijn een stuk minder zichtbaar en onttrekken zich makkelijk aan het blikveld van de Belastingdienst. De fiscus zoekt naar mogelijkheden op de controle op deeleconomie-activiteiten goed in te regelen.

Is het niet makkelijker om de eventuele ‘belastingplicht’ te verschuiven van de deelnemer naar het platform?
Voor aanbieders in de deeleconomie zijn de fiscale gevolgen lang niet altijd duidelijk. Sommige lijken zich ook niet echt in deze materie te willen verdiepen. Daarom gaan er inderdaad stemmen op om te onderzoeken of de belastingplicht niet verschoven moet worden naar het platform. Het deelplatform gaat dan fungeren als een soort van onbezoldigd rijksontvanger door een gedeelte van de opbrengst direct af te dragen aan de Belastingdienst. Dat anderen verantwoordelijk zijn voor jouw belasting gebeurt trouwens wel vaker: de bijtelling van uw auto van de zaak loopt via de werkgever en de verschuldigde energiebelasting wordt door je energiebedrijf afgedragen. Dit zou ook een oplossing kunnen zijn voor de deeleconomie. De Belastingdienst klopt dan aan bij het deelplatform en ‘vraagt’ of dat platform een bepaald percentage van de gelden die ze doorsluist aan de deelnemer wil afdragen aan de fiscus. België bijvoorbeeld heeft verdergaande plannen voor wetgeving op dit punt. En in Amsterdam int Airbnb bijvoorbeeld al toeristenbelasting namens de stad.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *