Expert Michel Bauwens onderzoekt Gent als ‘commonsstad van de toekomst’
Vanaf 15 maart 2017 zal peer-to-peerexpert Michel Bauwens gedurende drie maanden een onderzoeks– en participatieproject voeren in Gent over de ‘commonsstad van de toekomst’. Het onderzoek moet resulteren in een ‘Commons Transitie Plan’, dat de mogelijkheden en rol van de Stad Gent (als lokale overheid) zal beschrijven voor het versterken van burgerinitiatieven. De Stad wil hiermee verder vorm geven aan een duurzame en ethische economie in Gent.
Michel Bauwens (58) werkt al meer dan tien jaar rond de op de commons gebaseerde economie en maatschappij. Hij wordt wereldwijd gevraagd als spreker of om workshops te geven en is auteur van de bestseller ‘De Wereld Redden. Met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving’. Bauwens leidde een gelijksoortig onderzoeks- en transitieproject in Ecuador. De toonaangevende Franse krant Libération riep hem naar aanleiding van de Franse editie van het boek uit tot een van de belangrijkste theoretici op het vlak van de economie van de samenwerking.
De term ‘commons’ of ‘gemeengoed’ verwijst naar goederen die beheerd worden door de gemeenschap van producenten, gebruikers en burgers die er gevolgen of baat van ondervinden. Commons als nieuwe organisatievorm uit zich in uiteenlopende initiatieven rond productie en consumptie met de bedoeling tot een duurzamere samenleving te komen. Denk hierbij aan de oprichting van energiecoöperatieven en gemeenschappelijke werkplaatsen waar aan co-working wordt gedaan. Gentse voorbeelden zijn EnerGent, LikeBirds, Voedselteams, Wijdelen, enz. Al deze initiatieven tonen aan dat ‘urban commons’ vandaag sterk leven in de stad.
Het onderzoeks- en participatietraject zal de commonsinitiatieven in Gent in kaart brengen, samen met hun maatschappelijke en economische potentieel. Ook ondernemers uit de deeleconomie zullen bij het onderzoek betrokken worden. Ze zullen bevraagd worden naar hun problemen op structureel vlak, hun wensen naar ondersteuning en samenwerking in relatie met de Stad Gent als lokale overheid.
Het traject zal resulteren in een ‘Commons Transitie Plan’ dat de mogelijkheden voor optimale publieke interventies beschrijft. Het moet een kader bieden voor regulering en ondersteuning van initiatieven in de deeleconomie. Als ijkpunt worden een aantal buitenlandse steden (zoals o.a. Barcelona, Bologna en Seoul) gebruikt, die reeds een weg hebben afgelegd naar het erkennen en bevorderen van commonspraktijken. Michel Bauwens zal hierbij worden bijgestaan door Yurek Onzia, als project coördinator en eindredacteur.
Dit artikel is overgenomen van de website van Stad Gent.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!