Met de opkomst van de deeleconomie groeit ook het aanbod van deeleconomie platformen. Intussen kun je in Nederland voor het delen van huizen, auto’s, boten, kennis en geld bij een slordige 250 verschillende platformen terecht. En alsof dit nog niet genoeg is: onze voorspellingen zijn dat er de komende jaren nog vele tientallen bij zullen komen.
Hoe zie je door de bomen het bos? Bij welk platform kan ik terecht voor mijn specifieke behoefte? En waar kan ik vervolgens deze platformen met elkaar te vergelijken? Martijn Arets, de oprichter van Deeleconomie in Nederland, hoorde deze vragen regelmatig voorbij komen en besloot duidelijkheid te brengen. Samen met een team professionals en partners realiseerde hij dit platform.
Voor consumenten
Op deeleconomieinnederland.nl vind je een overzicht van alle platformen die actief zijn op de Nederlandse markt. Ieder platform heeft een uitgebreid profiel met informatie over de dienstverlening, het bedrijf en de mensen achter het bedrijf. Zo kun jij zelf bepalen met welk platform jij de beste klik hebt.
Daarnaast hebben we een ‘Frequently Asked Questions’ sectie. Nu nog wat summier, maar deze sectie zal uiteindelijk informatie verschaffen van allerlei zaken waar jij op moet letten voordat je jouw spullen, kennis, arbeid of geld gaat delen via een platform.
Voor onderzoekers
Ook merkte Martijn dat het voor onderzoekers niet gemakkelijk was om onderzoek te doen naar de deeleconomie. Platformen zijn niet scheutig in het delen van data, dus moet er worden vertrouwd op de (marketing) verhalen van de platformen zelf. Met Deeleconomie in Nederland creëren we een unieke dataset waarin uiteindelijk de gegevens van ruim 200 platformen komen te staan. Deze dataset is vrij te gebruiken, omdat wij er in geloven dat alleen op die manier een duurzame ontwikkeling van de deeleconomie wordt gestimuleerd.
Toekomst
De komende tijd wordt dit platform uitgebouwd met vele tientallen extra profielen en een ‘Do It Yourself’ sectie. Met dit laatste kun je als gebruiker zelf aan de slag met de deeleconomie, zonder afhankelijk te zijn van een online platform.
PARTNERS