Amsterdam geeft kleine rondvaart vrij

Rondvaarten door de Amsterdamse grachten met boten onder de veertien meter krijgen vrij baan. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam besloten. Het aantal vergunningen zal niet meer aan een maximum gebonden zijn.

Het besluit betekent een belangrijke impuls voor de deeleconomie. Botendelers zoals Barqo.nl werden tot voor kort geremd in hun groei omdat het delen van een schip op de Amsterdamse grachten officieel niet toegestaan was. Eerder zag het ernaar uit dat de rondvaarten op de Amsterdamse grachten pas in 2020 helemaal vrij zouden worden gegeven.

Floris van Hoogenhuyze van Barqo, marktleider in het botendelen, is verheugd over het besluit van de gemeente: ,,Het delen van sloepen heeft met name in Amsterdam afgelopen zomer een enorme vlucht genomen. Nu iedere sloep onder de veertien meter een vergunning kan krijgen, wordt weer een belangrijk obstakel uit de weg geruimd.”

Tevreden is Barqo nog niet. ,,Ons standpunt is dat sloepen met een lengte van minder dan zes meter helemaal niet meer vergunningplichtig zouden moeten zijn. Zodat iedereen incidenteel zijn sloep kan delen,” stelt Van Hoogenhuyze.

Barqo is de marktleider onder de botendelers. Het deeleconomie platform groeide het afgelopen jaar spectaculair. Het totale botenaanbod bedraagt inmiddels bijna 5000 boten. Het aantal transacties steeg maandelijks met 60 procent. Dit leidde er mede toe dat de HISWA het botendelen als een groeimotor voor de watersport ziet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *