Crowdfunding: het eerste halfjaar van 2016

In het eerste halfjaar van 2016 is een totaalbedrag van € 69.650.000,- aan financiering bijeen gebracht. Dit is een stijging van circa 61 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015. In totaal haalden 1.570 projecten succesvol haar financiering op.

Crowdfunding platform Collin Crowdfund heeft in het eerste halfjaar van 2016, met een totaalbedrag van € 16.400.000,-, het meeste financiering opgehaald. Geldvoorelkaar.nl en Kapitaal Op Maat volgen op de tweede en derde plaats, met een totaalbedrag van respectievelijk € 13.750.000,- en € 4.700.000,-. Onderstaand een overzicht van de tien grootste crowdfunding platformen van het eerste halfjaar van 2016.

Top 10 grootste crowdfunding projecten

In het eerste halfjaar van 2016 zijn er 1.570 Crowdfunding projecten succesvol gefinancierd. Fundwijzer heeft de 10 grootste crowdfunding projecten, die in deze periode het meeste aan financiering wisten op te halen, voor u onder elkaar gezet en daarvan enkele uitgelicht.

KAISR Original: The Ultimate Inflatable Air Lounge – Indiegogo

De Nederlandse producent van de zelfopblaasbare zitzak wist in no-time haar doelbedrag, van omgerekend € 16.650,- te behalen, waarna het doelbedrag werd verhoogd naar € 900.000,-. KAISR wist uiteindelijk via het crowdfunding platform Indiegogo € 3.700.000,- op te halen.

Peerby – AanDEELhouder in spullen delen – Oneplanetcrowd

Peerby, een platform dat zich richt op het delen van alledaagse spullen, wist via het crowdfunding platform Oneplanetcrowd € 2 miljoen op te halen. Peerby overtrof daarmee haar oorspronkelijke doelbedrag van € 300.000,- ruimschoots.

Papierindustrie Adr. Dekker – Collin Crowdfund

Papierindustrie Adr. Dekker wist binnen 3 dagen een recordbedrag van € 1.500.000,- aan financiering op te halen. Papierindustrie Adr. Dekker kon daarmee de aanschaf van een nieuwe drukpers realiseren. De lening was de grootste lening op het platform Collin Crowdfund tot nu toe.

Onderstaand de volledige top 10 van grootste crowdfunding projecten in het eerste halfjaar van 2016.

Flop 5 crowdfunding projecten

Ook waren er in het afgelopen halfjaar een aantal projecten minder in trek bij investeerders. Onderstaand een toelichting op enkele projecten waarbij het financieringsdoel niet werd behaald.

Financiering Uitbreiding – Funding Circle

Het crowdfunding project ‘Financiering Uitbreiding’ wist in februari 2016 niet het beoogde doelbedrag van € 250.000,- op te halen. Het crowdfunding project, met een rentepercentage van 8,87% en een looptijd van 60 maanden, bleef uiteindelijk steken op € 15.500,-.

Eindelijk tweedehands e-books! – Symbid

Ook het crowdfunding project ‘Eindelijk tweedehands e-books!’ op Symbid haalde niet haar doelbedrag. Het crowdfunding project had twee maanden de tijd om € 250.000,- op te halen, waarbij 8% van de aandelen werd uitgegeven. Uiteindelijk bleef het project steken op een totaalbedrag van € 29.680,-.

Subway Breda De Krogten – Massafinanciering.nl

Ook Subway Breda De Krogten wist in eerste instantie haar doelbedrag van € 200.000,- niet te behalen op het crowdfunding platform Massafinanciering.nl. Het project bleef op Massafinanciering.nl steken op slechts € 12.400,-. Dit project laat zien dat naast (kwalitatief goede) projecten een investeerdersdatabase van belang is voor het doen slagen van een crowdfunding campagne, want Subway Breda De Krogten wist een maand later alsnog haar oorspronkelijke doelbedrag te behalen, maar dan via het platform Geldvoorelkaar.nl.

Onderstaand de flop 5 van eerste halfjaar van 2016.

Benieuwd welke projecten nu open staan om in te investeren? Kijk dan op Fundwijzer.nl.

Dit overzicht is gebaseerd op basis van de publiek toegankelijke projecten op de 74 opgenomen crowdfunding platformen op Fundwijzer. Wilt u weten welke 74 crowdfunding platformen opgenomen zijn in het overzicht? Kijk dan hier.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *