Deeleconomie in Nederland groeit: ruim 130 deelplatformen actief

De deeleconomie heeft de afgelopen twee jaar flink wat stof doen opwaaien. Waar deze ontwikkeling in het begin als sympathiek en in sommige gevallen disruptief werd ervaren, horen we de laatste maanden regelmatig kritische geluiden opkomen. Desalniettemin trekken de potentie en de hoge waarderingen van platformen als Uber en Airbnb in deze sector steeds meer ondernemers over de streep om zélf een platform te beginnen. Zoveel platformen dat de gebruikers langzamerhand door de bomen het bos niet meer zien. Hier komt vanaf vandaag verandering in.

Vandaag lanceerde deeleconomie analist en onderzoeker Martijn Arets bij Crowd Expedition, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, Centraal Beheer en Stichting DOEN de website deeleconomieinnederland.nl. Arets: “de groei van het aantal deeleconomie platformen is enorm. Ik voorspel dat het aantal van 130, wat overigens nog geen compleet overzicht is, de komende twee jaar minstens zal verdubbelen. Deels door Nederlandse platformen en deels door buitenlandse platformen die de Nederlandse markt zullen betreden. De deeleconomie is in Nederland ook in steeds meer sectoren vertegenwoordigd, wat natuurlijk erg goed nieuws is. Deze platformen hebben een sociale, duurzame en financiële impact op haar gebruikers. En bieden in veel gevallen een betere oplossing voor -of in ieder geval een welkome aanvulling op- de bestaande markt. Op deeleconomieinnederland.nl brengen we het speelveld in kaart. Alle in Nederland actieve platformen krijgen een uitgebreid informatie-profiel en er komt een nieuwssectie.”

Bewustwording en onderzoek

Naast een praktisch overzicht wordt de website de komende maanden uitgebreid met een ‘Frequently Asked Questions’ gedeelte waarin op verschillende gebieden wordt gewerkt aan bewustwording van deelname binnen de deeleconomie. Arets: “Denk hierbij aan informatie over verzekeren, verantwoordelijkheid en ook informatie en middelen om zelf een deel initiatief te starten. In veel gevallen is een Whatsapp of Facebook groep al voldoende. Vaak gebeurt delen namelijk heel lokaal.” Alle data op het platform wordt onder een Creative Commons licentie vrij beschikbaar gesteld voor onderzoekers. Koen Frenken, innovatie hoogleraar aan de Universiteit Utrecht: “Er is nog weinig data beschikbaar over de deeleconomie platformen. Via deze website verzamelen wij waardevolle informatie, die vervolgens het onderzoek in deze sector een flinke impuls kan geven”.

Groeisectoren

De sectoren spullen (39), diensten (27) en mobiliteit (20) voeren de lijst met 11 sectoren aan. Arets: “het aantal platformen in een sector zegt niet alles. Zo zien we weinig nieuwe initiatieven in de huizen ruil markt. Dit is te verklaren doordat er al een aantal grote spelers aanwezig is. Binnen dezelfde sector ‘ruimte’ zie ik de laatste tijd dat het aantal platformen om parkeerplaatsen te delen is gegroeid naar 4. Dit is duidelijk een markt waar men potentie in ziet en waar nog geen dominante speler aanwezig is. Juist in dit soort markten verwacht ik de grootste groei op korte termijn, gevolgd door een zogenaamde ‘shake out’ over een jaar of twee. Daarnaast verwacht ik de komende jaren een flinke groei in het aantal lokale initiatieven. Immers: de drempel om zelf een deel initiatief te starten wordt door het opkomen van gratis tools met de dag lager.”

Nog even geduld

De website gaat vandaag live met 100 profielen van deelplatformen. Arets: “we maken hiermee een mooie start, de komende maanden zullen we de site verder vullen. En bieden we gebruikers een compleet overzicht en onderzoekers een relevante dataset.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *