Deemly: Interpersoonlijk vertrouwen zonder afhankelijkheid van een platform

Vertrouwen: volgens velen de sleutel van het succes van de platformeconomie. Van oorsprong kennen wij vooral het institutionele vertrouwen: het vertrouwen in het instituut of merk. Met de platformeconomie is daar het belang van interpersoonlijk vertrouwen bij gekomen: het vertrouwen tussen personen. Dit is het soort vertrouwen dat nodig is om via een platform als Airbnb een wildvreemde in jouw huis te laten overnachten en de onbekende buurman jouw auto mee te geven via SnappCar.

Het interpersoonlijke vertrouwen wordt als eerst opgebouwd door een check met identiteit of, bij gebrek aan beter, een check met een social network als Facebook. Immers: als je 500 vrienden hebt en regelmatige interactie, dan zul je wel bestaan. Tweede deel van het interpersoonlijke vertrouwen bestaat uit jouw online reputatie gebaseerd op wat anderen van jou vinden. Ben je een goede host op Airbnb? Kom je je afspraken na op SnappCar? En ga zo maar even door.

Door elkaar na iedere transactie te beoordelen, krijgt de buitenwereld een beeld hoe betrouwbaar jij bent. Wat een directe invloed heeft op de vraag of andere ‘vreemden’ met jou zaken willen doen. Het systeem filtert de uitwassen er vanzelf uit (helaas moet er wel iemand eerst op de blaren zitten) en zorgt er op die manier voor dat vertrouwen een automatisch en schaalbaar proces wordt.

De beperking van de huidige vertrouwens systemen is dat het onduidelijk is welke variabelen er worden meegenomen in het berekenen van de vertrouwens score. De berekening wordt gedaan door een partij (het platform) die een commercieel belang heeft, waardoor je nooit weet hoe de vork nu werkelijk in de steel zit. Want hoe weet je of een platform op het moment dat het aanbod beperkt is de regels wat soepeler hanteert? Daarom zou het goed zijn om in de toekomst meer transparantie in deze systemen te bouwen of simpelweg een ‘trusted 3rd party’ op te zetten die de gegevens en processen kan controleren.

De tweede beperking is het versnipperen van vertrouwens gegevens. Op ieder platform bouw je een online reputatie en reviews score op, maar wanneer een online identiteit steeds belangrijker wordt, wil je deze informatie liever op 1 plek hebben staan. Dit beperkt ook de macht van de platformen: momenteel wordt het vasthouden van reputatie data als ‘lock in’ gebruikt om jou bij een platform te houden. Ook dat is niet wenselijk.

Op dit moment zijn er meerdere start-ups bezig met een oplossing wanneer het gaat over platform overstijgende vertrouwens mechanismen. In 2014 en 2015 ging ik in gesprek met de oprichters van eRated, MyTQ en Traity. De conclusie uit deze gesprekken was: het is ongelooflijk moeilijk om een overkoepelend model werkend in een duurzaam businessmodel te krijgen, zeker wanneer je niet kiest voor een specifieke focus waar jouw product een oplossing voor is. Nu in 2017 leek het mij goed om eens te kijken hoe de markt er voor staat.

In het mooie Kopenhagen ging ik uitgebreid in gesprek met Sara Green Brodersen, een van de oprichters van Deemly: een platform onafhankelijke reputatie tool. Hoewel zij pas een jaar bezig zijn, is het indrukwekkend wat zij intussen hebben neergezet. Ik denk dat de timing voor een dienst als Deemly nu ook beter is dat 2 jaar geleden: de markt is volwassener geworden, de kleine spelers hebben door wat de toegevoegde waarde is en ook de grote spelers staan open voor een gesprek en samenwerking.

Check hier het hele gesprek. Het gesprek duurde wat langer dan gepland, waardoor de geheugenkaarten van de camera’s op het eind vol waren. Het laatste stukje van het interview moet je het dus zonder beeld doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *