Het 5 punten plan voor goed, gezellig en gastvrij uit eten

Het 5 punten plan voor goed, gezellig en gastvrij uit eten
Waarom AirDnD.nl een aanvulling is voor Nederland en geen bedreiging vormt voor restaurants

Op 5 november 2015 heeft de Europese horecabrancheorganisatie HOTREC samen met Koninklijke Horeca Nederland een 10-punten plan gepresenteerd om initiatieven die gerelateerd zijn aan de deeleconomie het hoofd te bieden. AirDnD.nl, een platform waarmee iedereen een huiskamerrestaurant kan zoeken, boeken, betalen en beoordelen, wordt door de brancheorganisaties beschouwd als een grote bedreiging voor traditionele horeca. Als reactie hierop heeft AirDnD.nl 5 punten opgesteld waaruit blijkt dat huiskamerrestaurants geen bedreiging vormen maar juist een aanvulling zijn voor Nederland.

1. Hobbychefs koken niet bedrijfsmatig
Koninklijke Horeca Nederland is van mening dat strenge horeca-regelgeving ook van toepassing moet zijn op huiskamerrestaurants. Maar hobbychefs zijn geen ondernemers, ze vragen alleen een onkostenvergoeding voor een diner dat ze serveren in hun eigen huiskamer. De meesten hebben een full-time baan en willen hun huiskamerrestaurant maar een of enkele keren per maand openen voor gasten. Vriendenclubs en buurt-barbecues waar de kosten worden gedeeld, zijn ook niet bedrijfsmatig en hoeven om die reden ook niet aan horeca-regelgeving te voldoen.

2. Huiskamerrestaurants geven een sociale impuls aan steden en wijken
Tijdens aanschuiftafels, waarbij de hobbykok bepaalt wanneer er een open avond is en wat er wordt gegeten, eten gasten gezamenlijk aan een eettafel. Huiskamerrestaurants zorgen zo voor nieuwe ontmoetingen. Platforms zoals AirDnD.nl geven een belangrijke sociale impuls aan steden en wijken. Het is niet voor niets dat de Gemeente Amsterdam op haar website toeristen aanraadt om eens in een Amsterdams huiskamerrestaurants te gaan eten.

3. Er zijn heel veel enthousiaste hobbykoks in Nederland
AirDnD.nl is een besloten platform met leden die bij elkaar gaan eten. Door gratis lid te worden, kunnen bezoekers een reservering maken in een van de vele huiskamerrestaurants die het platform geselecteerd heeft. Adres en contactgegevens van de hobbykoks staan niet op de website vermeld, maar worden pas aan de gast medegedeeld nadat de reservering is geslaagd. Omdat het hiermee laagdrempelig wordt om een huiskamerrestaurant te openen, hebben zich in de afgelopen weken al zo’n 700 hobbykoks aangemeld.

4. Dit is de tijd van de deeleconomie, niet van de brancheorganisaties
Recent onderzoek van PwC toont aan dat 20% van de consumenten al deelneemt aan de deeleconomie en het wordt verwacht dat dit aantal in de toekomst flink zal toenemen. De groei van de deeleconomie is niet te stoppen en met AirDnD.nl kunnen er nu ook culinaire creaties worden gedeeld. De krampachtige reactie van Koninklijke Horeca Nederland illustreert dat brancheorganisaties niet altijd met hun tijd meegaan.

5. Huiskamerrestaurants zijn geen concurrentie voor de traditionele horeca
Ondanks de opkomst en snelle groei van Airbnb is het aantal hotelovernachtingen en hotelkamers in Nederland de afgelopen drie jaar flink toegenomen. Net zoals Airbnb creëert AirDnD.nl een nieuwe markt en zal de groei van het aantal huiskamerrestaurants er niet toe leiden dat er minder in restaurants wordt gegeten. Het enthousiasme van hobbychefs kan er zelfs voor zorgen dat mensen bereid zijn om ook in traditionele restaurants meer geld te betalen voor goed eten en bijzondere wijnen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *