OisterwijkDeelt, dé nieuwe lokale deelwebsite voor iedereen in de Gemeente Oisterwijk is live!

OisterwijkDeelt, dé nieuwe lokale deelwebsite voor iedereen in de Gemeente Oisterwijk is live!

Vanaf vandaag kan iedereen in de Gemeente Oisterwijk terecht op www.OisterwijkDeelt.nl, de nieuwe lokale deelwebsite die iedereen in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom de mogelijkheid geeft om veilig en vertrouwd spullen, klusjes, hulp, gereedschap en nog veel meer van elkaar te lenen of te huren.

Lokaal delen
OisterwijkDeelt is een dochterinitiatief van Stichting HeelNederlandDeelt, een social enterprise, die zich als doel heeft gesteld om de deeleconomie in heel Nederland te bevorderen, door deze voor iedereen en overal toegankelijk te maken. Kim Tjoa, oprichter van HeelNederlandDeelt: “Wij zien dat onderling lenen, ruilen of huren met name op lokaal niveau plaats vindt. Daarom krijgen gebruikers via een eigen gemeentelijk deelplatform, zoals OisterwijkDeelt, toegang tot de deeleconomie.”

Lokale verbinding
OisterwijkDeelt verbindt inwoners, maatschappelijke initiatieven, bedrijven, sportclubs, scholen, verenigingen, stichtingen en buurtinitiatieven in de gemeente. “We willen deze verbinding onder andere bereiken via het sluiten van een zogenaamde lokale ‘deeldeal’, waarin burgers, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke initiatieven de intentie uitspreken actief met elkaar te gaan delen”, aldus Laury Zwart, één van de initiatiefnemers van OisterwijkDeelt.

Lokale economie, duurzaamheid en sociale cohesie
In de Gemeente Oisterwijk is Laury Zwart tevens de ‘spin in het web’ om inwoners te activeren om samen te gaan delen. “Mijn doel is om Oisterwijk als één van de eerste deelgemeentes op de kaart te zetten, door iedereen in Oisterwijk te activeren om onderling te delen. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat het de lokale economie versterkt, het duurzaam doen bevordert en bijdraagt aan de sociale cohesie in de buurt.”

Help elkaar, verdien of bespaar
Iedereen kan op OisterwijkDeelt.nl een gratis account aanmaken en direct starten met het uitlenen, verhuren, verkopen, ruilen of weggeven van gereedschappen, de barbecue, een partytent, een aanhangwagen, fiets of auto die op dat moment stil staat. Zo kan men een zakcentje bijverdienen of juist geld besparen met spullen die anders niet gebruikt zouden worden. Daarnaast kunnen Oisterwijkers elkaar via de lokale deelwebsite beter leren kennen door elkaar te helpen met een tuinklus, het doen van boodschappen, schilderwerk of andere klussen en zorgtaken.

Voorlopers in Oisterwijk
Scouting Oisterwijk heeft als één van de eerste verenigingen het voortouw genomen. “Bij Scouting helpen we graag andere organisaties, daarom maken wij onze materialen nu ook breder toegankelijk via OisterwijkDeelt. Samen is mooier, samen is sterker”, vinden Thomas Goudsmits en Jeroen Vrieselaar van Scouting Oisterwijk. MHC HOCO gaat als eerste sportclub in Oisterwijk het deelplatform inzetten om met haar leden en andere sportclubs te verbinden en samen te werken: “Bij HOCO vinden we dat delen onze leden en sportclubs verbindt”, zegt Ron Zwart, voorzitter van de lokale hockeyclub. Ook Stichting Oisterwijk Centraal gaat OisterwijkDeelt gebruiken om vrijwilligers en materialen te zoeken, om zo hun workshops en activiteiten tot een succes te maken. “Je moet willen delen om te kunnen vermenigvuldigen”, vindt Karin Rentmeester, voorzitter van Stichting Oisterwijk Centraal.

Veilig en vertrouwd
Om het delen ook veilig te laten verlopen faciliteert de website allerlei aanvullende services, zoals veilige online betaling, een model huurovereenkomst en gebruikersreviews. Daarnaast kan men eventueel aanspraak maken op het Garantiefonds Deeleconomie, in geval van schade die niet door contract of verzekering gedekt zijn, danwel op bemiddeling indien er geschillen zijn tussen gebruikers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *