NEN verkent uitdagingen regelgeving ‘Collaborative Economy’

De deel-economie is uit ons leven niet weg te denken. Naast de inmiddels gevestigde namen zoals Uber, AirBnb, Spotify en Wikipedia timmeren alleen al in Nederland zo’n 150 peer-to-peer platforms aan de weg. Hiernaast weten ook traditionelere bedrijven de ‘collaborative economy’ steeds sneller te vinden. Inmiddels kan gesteld worden dat het peer-to-peer-platform-fenomeen zich van disruptieve kracht tot een aanvullend onderdeel van onze economie heeft ontwikkeld.

Echter ziet men niet alleen positieve effecten. Zo gaan er kritische geluiden over de waarborging van consumenten- en databescherming en de afhandeling van aansprakelijkheidsproblematiek. Ook vreest men de wederom toenemende invloed van ‘social media giants’ als Facebook en LinkedIn. Waar wet en regelgeving hier uitkomst zou kunnen bieden, lijkt de uiterst internationale en innovatieve aard van deze nieuwe sector dit in de weg te staan.

International Workshop Agreement

Om de precieze uitdagingen in de ‘shared economy’ te identificeren en mogelijke oplossingen hiervoor te vinden, is er onlangs op ISO-niveau initiatief genomen tot een ‘International Workshop Agreement’. Het doel is om een internationale discussie te voeren waarbij de mogelijkheid tot ontwikkeling van ISO-normen bekeken wordt.

Om vanuit Nederland op de juiste wijze en met desbetreffende stakeholders hierbij betrokken te zijn, zoekt NEN partijen die geïnteresseerd zijn om hun visie op de collaborative economy te delen. NEN is, naast vertegenwoordigers van peer-to-peer platforms, op zoek naar academici, consumentenorganisaties, brancheverenigingen en andere relevante organisaties en experts die zich bij de discussie aan willen sluiten. NEN verneemt graag per email, gelieve vóór 31 januari, over uw interesse en eventuele deelname.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit voorstel en eventuele deelname kunt u contact opnemen met Merel Wagner, afdeling AgroFood en Consument, tel.(015)-2690185, e-mail afc@nen.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *