Windmolen in paar uur uitverkocht, wachtrij voor winddelen 

1.700 huishoudens kopen samen windmolen voor 1,3 miljoen via De Windcentrale

Amsterdam/Culemborg, 23 september 2013 –  Zojuist is in een ongekend recordtempo van een paar uur een windmolen in zijn geheel verkocht aan particulieren. Met elkaar kochten 1700 mensen alle 6648 zogeheten winddelen via De Windcentrale. Ieder kocht één of meer stukjes van eur 200. Samen verzamelden zij in een halve dag eur 1,3 miljoen, een absoluut wereldrecord op het gebied van crowdfunding. Elk winddeel wekt ca 500kWh stroom per jaar op (jaargemiddelde in Nederland is 3500kWh). Al ruim 6.900 Nederlanders hebben nu een aandeel in een windmolen om daarmee op afstand zelf stroom op te wekken. De interesse voor winddelen blijkt gigantisch groot en de wachtlijsten groeien.

Harm Reitsma, initiatiefnemer van De Windcentrale; ‘We wisten dat het hard zou gaan maar dit was wel heel erg snel. Er was gisteravond een ware run op de windmolen. In lijn met het Energieakkoord willen steeds meer mensen hun eigen stroom opwekken. Zonnepanelen zijn niet altijd mogelijk. Door wind te delen kan wel iedereen die dat wil concreet actie ondernemen. De interesse in winddelen is dan ook groot en groeit. Wij zijn nu nog de enige in Nederland die mogelijk maakt dat mensen zelf windstroom opwekken zonder een molen in de tuin hebben staan. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen. Wij komen in elk geval snel met meer molens.’

Eigen windmolen live volgen
Winddelers besparen geld en dragen tastbaar bij aan een beter milieu. Zij zijn via De Windcentrale gedeeld eigenaar van één of meer stukjes van een windmolen. Hiermee wekken zij hun eigen stroom op. Wat zij daarnaast nog nodig hebben aan energie wordt geleverd door Greenchoice. De speciale Windcentrale-app laat elke eigenaar ‘real time’ zien hoe hard het waait en geeft helder inzicht in hoeveel stroom de molen produceert. ‘Wie zelf stroom opwekt heeft een hoger energiebewustzijn en verbruikt daardoor minder energie,’ aldus Reitsma. ‘En energiebesparing is een andere belangrijke pijler in ons landelijk energieakkoord.’

Structureel voordeel
De winddelers kochten dit keer een Vestas V80 2MW turbine uit 2005. Daarmee krijgen zij vanaf nu 12 jaar lang gegarandeerd stroom uit hun eigen molen. Per jaar betalen de eigenaren gemiddeld eur 23 onderhoudskosten voor hun molen. Zelfs bij structureel dalende stroomprijzen (1% p/jr) zijn de winddelers voordeliger uit dan stroom afnemen van hun traditionele energieleverancier.

Over De Windcentrale
De Windcentrale is opgericht in 2010 met als doel om de transitie naar duurzame energie in Nederland te versnellen. Door mede-eigenaar te worden van een windmolen kan iedereen profiteren van de voordelen van windenergie. Dit leidt tot een breder draagvlak voor windenergie wat cruciaal is om de Europese duurzaamheidsdoelstellingen voor Nederland te bereiken. Met de Windcentrale kan iedereen nu zijn eigen echt groene stroom opwekken tegen een vaste lage prijs. Dat was hiervoor alleen mogelijk met zonnepanelen. De Windcentrale wil uiteindelijk minimaal één op de 20 huishoudens in Nederland zelf energie laten opwekken via Winddelen. Voor de ontwikkeling van dit model heeft de Windcentrale een financiële bijdrage ontvangen van Stichting DOEN en het Rabobank Projectenfonds. De Windcentrale werkt samen met 100% duurzame energieleverancier Greenchoice.

Contact voor media: Harm Reitsma, initiatiefnemer, 06-47508779

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *