We houden van boeken en geloven in delen

We houden van boeken en geloven in delen

‘Samen zijn we de grootste en leukste bibliotheek van de wereld!’ Deze nieuwe bibliotheek is slim, sociaal en heeft ieder boek te leen. Dat is het grote plaatje dat we willen inkleuren.

Hoe het allemaal begon
Hoe kan het dat we zoveel boeken in de kast hebben staan die daar niets staan te doen? Waarom telkens die onhandige berichtjes op Facebook of WhatsApp met de vraag wie dat ene specifieke boek te leen heeft? En als je dan een boek uitleent, aan wie dan ook al weer? Waarom delen we van alles met vrienden, collega’s en buurtgenoten, maar bestaat er nog niks specifiek rondom boeken. Dit soort vragen waren voor Robbin Reijnen (29) en Peter Knol (34) uit Utrecht de aanleiding om te gaan brainstormen. Vanaf 2014 wordt er gesleuteld en geschaafd aan een concept waarin de ideeën samenkomen. Dit heeft geleid tot Bksy.

Wat is Bksy?
Met Bksy kun je je boeken delen. Het is een app, waarin je al je boeken kunt plaatsen door met de handige ISBN-scanner je boeken in te scannen. Zo ontstaat jouw eigen boekenlijst. Vervolgens kun je vrienden worden met andere gebruikers, waardoor je in hun boekenlijst kunt kijken. Nu kun je een boek te leen vragen. De app houdt bij aan wie je boeken hebt uitgeleend.

Maar Bksy is meer. Rondom de app creëren we een community van boekenlezers. Plekken om boeken uit te wisselen, of te lezen. Dat kan natuurlijk prima een bibliotheek zijn, maar ook een koffiezaakje, een bedrijfsverzamelgebouw of een bejaardenhuis. Daarmee krijgt boeken lezen en lenen een socialer karakter. En waarom niet dat ene boek lenen van iemand die je nog niet kent? Nieuwe ontmoetingen met mensen die misschien wel de zelfde interesses of passie hebben als jij.

Waar staan we nu?
In januari 2015 is een beta versie van Bksy voor Android uitgebracht. Met een kleine groep gebruikers onderzocht het Bksy-team hiermee de mogelijkheden en behoeften voor verdere ontwikkeling van de app en de community. Op 24 juni van dat jaar volgde de iPhone versie en is de app gelanceerd met een launch party.

Tot nu toe is er vooral veel vrije tijd geïnvesteerd in Bksy. Op dit moment wordt een kleine investeringsronde vanuit het eigen netwerk afgerond. Daarnaast is er al een aantal enthousiastelingen uit de community opgestaan om actief mee te doen en boeken te recenseren en sociale media te activeren.

Hoe verder?
Voor verderop in het jaar zijn we een grotere investeringsronde aan het voorbereiden, wat er voor moet zorgen dat het team zich full-time kan committeren aan de bouw van de app en het ondersteunen van de community. We willen dat de app alles rondom het lezen, beheren en lenen van boeken kan faciliteren. We onderzoeken mogelijkheden voor boekwinkels of zelfs auteurs. Voor wat betreft de community zijn we druk in gesprek met zowel bibliotheken als bijvoorbeeld koffietentjes, waar de community een fysieke plek kan krijgen om boeken te delen, te bespreken en bovenal elkaar te ontmoeten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *